10 bästa tipsen för att arbeta effektivt hemifrån (på distans 2022)

31 May

Arbetar du hemifrån? Det har blivit allt vanligare att anställda arbetar hemifrån. Här är några av våra bästa tips för att arbeta effektivt hemifrån.

Om du aldrig har arbetat hemifrån eller arbetat på distans kan det vara en utmaning för dig. Att arbeta hemifrån kan innebära att du har större flexibilitet i ditt arbete. Men denna lyx kan förvandlas till en missad möjlighet om du inte maximerar din potential.

Att arbeta hemifrån kan göra dig mycket produktiv om du skär bort distraktioner. En del människor tycker att hemarbete är för distraherande. Det är inte nödvändigtvis sant, att arbeta hemifrån kan öka produktiviteten om du vet hur du ska arbeta hemma på rätt sätt.

I den här artikeln ger jag tio tips på hur du kan arbeta hemifrån på ett effektivt sätt.

1. Sätt upp regler för din omgivning

jobba hemifrån

Ett tips för att arbeta effektivt hemifrån är att skapa regler för människorna runt omkring dig. Om du har barn eller någon annan vuxen som arbetar hemifrån är det bäst att du berättar om dina mötestider för dem. Förklara att de under mötestiderna inte får störa dig.

Sätt till exempel upp en skylt när du är i ett möte för att hjälpa barnen att komma ihåg. Du måste också fastställa regler för vad dina barn får göra när de arbetar. Du vill inte att dina barn ska skrika för att de leker medan du sitter på ett viktigt möte.
Sätt gränser för hushållsarbetet. Bara för att du jobbar hemifrån betyder det inte att du kan göra allt hushållsarbete eller släppa in servicepersonal i ditt hus hela tiden.

2. Be om det du behöver

För att kunna arbeta hemifrån på ett bra sätt behöver du rätt utrustning. Några vanliga utrustningar som personer som arbetar hemifrån behöver är t.ex:

Försök att be om dessa saker så snart du inser att du behöver dem. Detta gäller även programvara som du behöver för att arbeta hemifrån.

Vissa företag betalar för vissa saker så att du kan arbeta effektivt hemifrån. Men om du arbetar hemifrån under en kortare tid förväntas du troligen kompromissa med vissa inköp.

3. Ha en dedikerad kontorslokal

Ett annat tips för att arbeta effektivt hemifrån är att ha ett dedikerat kontorsutrymme. Om du kan ha ett separat rum är det utmärkt. Om du inte har ett separat rum, se till att du har ett utrymme som du kan ställa in för att arbeta varje dag.
Om du inte har ett kontor hemma, försök att avsätta ett bord eller ett hörn av ett rum för att arbeta hemifrån eller ett hörn av ett rum. På så sätt kan du fysiskt lämna ditt kontorsutrymme och få dig att känna att du lämnar arbetet.

Att lämna ett fysiskt utrymme låter din hjärna veta att du är ledig från arbetet så att du kan slappna av. Att arbeta i samma utrymme där du gillar att slappna av kan förvirra din hjärna och göra att du inte slappnar av ordentligt.

4. Skapa en att-göra-lista

att göra lista

Om du har svårt att arbeta hemifrån och vill ha tips för att arbeta på distans kan du försöka använda en att-göra-lista eller en planerare. Du kan göra det till en del av din morgonrutin att skapa en att-göra-lista med alla saker du måste göra på jobbet den dagen. Du kan till och med skapa en plan utifrån hur mycket tid du tror att varje uppgift kommer att ta.

Du kan också skapa en lista med de mest kritiska uppgifterna överst. Om du gillar att använda en planerare kan du försöka skapa ett schema för dagen. Detta kan motivera dig att få projekten gjorda inom utsatt tid. Detta hjälper dig att sortera dagen i huvudet och du har större chans att slutföra dina mål.

5. Skapa ett stressfritt utrymme

Ett tips för att arbeta på distans är att ha ett stressfritt utrymme. Att arbeta hemifrån kan vara utmattande. Vissa människor har svårt att lämna arbetsläget.

Om det är du är det okej. Skapa ett område där allt du gör är att slappna av hur du än väljer att göra det.

Om du har svårt att komma ur arbetsläget kan du lägga till en stressfri timme för avkoppling i din rutin.
För mycket stress kan vara dåligt för din mentala hälsa. Om du inte tar hand om dig själv kan du inte arbeta effektivt.

6. Svara på e-post, telefonsamtal och röstmeddelanden

arbeta hemifrån 2022

Tyvärr förväntar sig folk att du ska svara på e-post, telefonsamtal och röstmeddelanden väldigt snabbt när du arbetar hemifrån. Försök därför att svara så fort du kan under arbetstid.

Du kanske undrar hur man kan arbeta hemifrån effektivt med alla dessa e-postmeddelanden. Om din medarbetare är för påträngande kan du ha ett vänligt samtal om deras förväntningar.

Om du kan lösa problem med ett telefonsamtal, gör det då. Telefonsamtal löser problem snabbt eftersom det finns färre missförstånd när man använder telefonen jämfört med e-post.

7. Äta och sova

Ett tips för att arbeta effektivt hemifrån är att sova rätt mängd sömn och äta hälsosamt. När du arbetar hemifrån kan det vara frestande att äta vid skrivbordet eller gå till köket och mumsa av tristess, men det är inte fördelaktigt att äta ohälsosamt.

Att upprätthålla ett bra sömnschema är ett utmärkt sätt att hålla sig fokuserad och energisk nästa dag. Se därför till att få tillräckligt med vila.

8. Promenera under rasterna

promenad med hunden

När du arbetar hemifrån kan det vara utmattande för dig att vara på samma plats och fokusera på samma sak hela dagen. Så för att arbeta bra hemifrån kan du gå ut (om det är säkert att göra det) och promenera eller till och med bara sitta utomhus under en arbetspaus. Ett miljöombyte kan få dig att känna dig uppfriskad. Att få lite frisk luft gör dig mer produktiv.

9. Minska distraktioner

Om du vill arbeta hemifrån på ett bra sätt och vara produktiv ska du skära bort så många distraktioner som möjligt. Ta först reda på vad som är en distraktion för dig. Här är några exempel:

  • Om du har en tv i ditt kontorsrum och frestas av den flytta tv:n ut från kontoret.
  • Om sociala medier distraherar dig, försök då att stänga av notiser under arbetstid.

När du eliminerar distraktioner kan du fokusera fullt ut på arbetet och blir inte distraherad under hela dagen.

10. Låt folk veta hur de kan nå dig

Om du föredrar att svara på telefonsamtal, låt folk veta att det är din föredragna kommunikationsmetod. Men om du får mer arbete gjort när du svarar på e-post eller via företagets chattprogram, låt då dina medarbetare veta det. På så sätt kan du återkomma till folk snabbare och arbeta bra hemifrån.

Leave a Reply

Your email address will not be published.