Om du handlar med krypto måste du rapportera det på din deklaration

2 Jun

Kryptohandlare och köpare och säljare av NFT måste rapportera sina vinster till skattemyndigheten så att de kan beskattas korrekt. Men det kan vara förvirrande att veta om du är skyldig skatt på dina bitcoin, dogecoin, etherium och andra valutor.

Om du bara köpte och inte sålde något föregående år behöver du inte ta upp det i deklarationen eftersom du inte har några skattepliktiga vinster eller förluster att rapportera.

Men om du köpte och sålde kryptovaluta, eller på annat sätt spenderade din krypto eller bytte den mot andra digitala tokens måste du betala skatt på vinsten.

Bitcoin och andra kryptovalutor är föremål för reavinstskatt(30%), vilket innebär att du är skyldig skatt på vinsten du gjort, har du å andra sidan gjort en förlust får du dra av en viss del utav den(70%).

Varje gång du säljer en kryptovaluta eller byter den mot en annan form av egendom, eller om du använder den som betalningsmedel, uppstår en skattepliktig händelse och det är viktigt att du lär dig deklarera kryptovalutor för att undvika en skattesmäll i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.